Dorpscoöperatie Noordlaren realiseert eerste zonnedak voor bewoners van het dorp

Dorpscoöperatie Noordlaren heeft het startsein gegeven voor de aanleg van een gezamenlijk zonnedak. Vanaf vandaag is het dak uitverkocht; 25 bewoners en bedrijven uit het dorp hebben zich gemeld om via 180 zonnepanelen stroom op te wekken. Iedereen die zonnepanelen heeft op het dak, ontvangt via de energierekening een vergoeding voor de door hen opgewekte stroom.

Jaap de Winter en Jouke de Jong, zijn namens Dorpscoöperatie Noordlaren, de initiatiefnemers van het gezamenlijke zonnedak. “Het is ons eerste concrete project”, vertelt de Winter. “Iets wat we zelf erg graag wilden realiseren voor de bewoners van ons dorp. We startten in april met de verkoop. Gelukkig is die behoefte om zelf duurzame energie op te wekken er ook bij de bewoners van ons dorp. We zijn er trots op dat, juist in deze tijden, binnen no time alle zonnepanelen zijn uitverkocht!”

Kijken naar de toekomst

De Jong ziet dit project als de start van meer lokale energieprojecten in Noordlaren. Daarom roept hij bewoners uit Noordlaren en omliggende dorpen op, om zich te blijven melden bij interesse. “Bij dit project hebben we vooral zelf de behoefte moeten creëren: het initiatief was nog onbekend, er stond nog geen 45 man te springen om een paar panelen op andermans dak. Maar met een goed en positief verhaal, ook financieel gezien, blijkt er veel animo te zijn. Nu we het eerste project aan het realiseren zijn, kijken we ook al naar de toekomst. We willen het dorp en de omgeving heel direct laten profiteren van de energietransitie”. De Winter vult aan: “Aan ambitie en enthousiasme hebben we geen gebrek. Wat ons betreft is dit pas het begin.”

Deskundige ondersteuning

Dorpscoöperatie Noordlaren ontving een subsidie van Lokale Energie Voorwaarts, en deskundige ondersteuning van energiecoöperatie Grunneger Power. De Winter: “Het voordeel is dat al zoveel initiatieven je voor zijn gegaan: alle plussen en minnen zijn al bekend. We hebben ons gerealiseerd dat we helemaal geen nieuw wiel uit hoeven te vinden, we hoeven het alleen maar aan het rollen te krijgen”.

De zonnepanelen worden naar verwachting in de zomer geplaatst. Vanaf dat moment produceren ze lokale, groene energie. Bewoners kunnen op de hoogte blijven van deze en vervolgprojecten van Dorpscoöperatie Noordlaren via: dcnoordlaren.nl/.