2024-06-01 ENERGIE BESPAREN, SLA UW SLAG: HULPMIDDELEN VOOR DORPSGENOTEN

ENERGIE BESPAREN, SLA UW SLAG: HULPMIDDELEN VOOR DORPSGENOTEN

Dorpskrant Noordlaren, september 2023, jaargang 44, nummer 265

Tropische dagen in september, toch komt het koude seizoen. Daarom hier handreikingen voor energiebesparing en informatie over activiteiten van de Dorpscoöperatie.  

WARMTESCAN DOOR ENERGIEADVISEUR

Op 22 en 25 november ‘s ochtends is het mogelijk een warmtescan van uw woning te laten maken. Een energieadviseur van de gemeente zal dit verzorgen. U kunt zich aanmelden via het contactformulier op de website van de Dorpscoöperatie: www.dcnoordlaren.nl.

Een jaar geleden zijn we onder de naam ‘Winter is coming’ gestart met onder de aandacht brengen van verduurzaming van je woning. In februari is met 20 bewoners langs de huizen gewandeld met een warmtecamera om zo inzicht te krijgen in de lekken en de isolatie van je huis. Verhelderend, met soms vraagtekens, maar goed om er samen over te praten.

Op de informatieavond van de Dorpscoöperatie in april werd gevraagd of er opnieuw warmtecamera’s georganiseerd kunnen worden. De gemeente ondersteunt dit en biedt nu dus twee ochtenden aan zodat een energieadviseur met camera langs kan komen in Noordlaren. 

LENEN STROOMGEBRUIKMETERS 

Dit najaar komen voor Noordlaren stroomgebruikmeters beschikbaar. Hele handige apparaatjes waarmee je kunt zien hoeveel stroom een apparaat bij jou in huis verbruikt. Je kunt ze lenen. Aanvragen bij Lia Moes, l.moes07@gmail.com. 

We mogen ze gebruiken van de Hanzehogeschool.

GRATIS BEZOEK VAN ENERGIECOACH OF ENERGIEADVISEUR

Een energiecoach of -adviseur kan over veel energiezaken advies geven en in sommige gevallen ter plekke een klusje doen.

Iedereen kan een aanvraag doen door te gaan naar de site www.duurzaamgroningen.nl. Kies vervolgens voor het thema ‘Huis: isoleren, subsidies en handige tips’. Vul in het vakje ‘Waar wil je mee geholpen worden’ in ieder geval ook in ‘Actie Dorpscoöperatie Noordlaren’. Uiteraard kunt u in dat vakje ook alvast kwijt wat de vraagstelling is. Na opgave wordt er door een coach of adviseur contact opgenomen voor een afspraak. Doe deze aanvraag bij voorkeur vóór 1 november.

Hebt u geen internet, dan kunt u bellen met het Energieloket: 088-525 41 10.

Site WWW.DUURZAAMGRONINGEN.NL

Op deze site staan heel veel andere nuttige tips en adviezen om je huis te verduurzamen en energie te besparen. Ook is op deze site informatie te vinden over subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen of voor het verkrijgen van (goedkope) leningen. 

MEEHELPEN MET NIEUW PROJECT ENERGIE-OPWEKKING 

Met (nieuwe) enthousiaste mensen gaan we aan de gang om een volgend zonne-energieproject te realiseren. Inzet is om hierin samen met omliggende dorpen zoveel mogelijk daken vol te krijgen met zonnepanelen. Ook gaan we kijken naar geschikte plekken op de grond, kleinschalig, landschappelijk verantwoord en met bevordering van de biodiversiteit.

Tot slot gaan we onderzoeken of de beroemde EAZ, de kleinschalige houten Groningse windmolen, haalbaar is voor het dorp (in de polder?).

Dit alles is goed voor veel groene energie en op die manier goed voor een professionele projectleiding. Vind je het leuk om actief te worden meld je aan via dcnoordlaren.nl. 

LAADPALEN

De laadpalen bij de Rieshoek doen het. Het was veel gedoe maar we zijn trots dat we als Dorpscoöperatie geheel zelf in staat zijn geweest om 4 openbare oplaadpunten te realiseren.

Tijdens het dorpsfeest stonden er 2 elektrische auto’s voor de Rieshoek.  Zo konden we eenvoudig peilen of er belangstelling is voor een deelauto in Noordlaren. Kort gezegd: Ja die is er.

Veel mensen vinden het een goede zaak voor Noordlaren en gaan zelf ook weleens gebruik maken van een deelauto. Een aantal mensen willen juist op een vast tijdstip of bepaalde dag van een deelauto gebruik maken zodat de (tweede) auto de deur uit kan.

De Dorpscoöperatie is bezig met het vervolg: wat kost het precies en zijn er dan genoeg deelnemers om 2 elektrische deelauto’s te kunnen leasen.

Het is belangrijk dat de dorpsbewoners de deelauto kunnen uitproberen. Als je weet hoe het werkt ga je sneller gebruik maken van de auto.

Daarom proberen we met subsidie van de provincie deze proefperiode te realiseren. Van de gemeente krijgen we ondersteuning bij het technische deel. Kastjes in de auto’s met bijbehorende software voor soepele registratie en aan- en afmelden.

Het is even afwachten of dit lukt. Zodra er duidelijkheid is worden de mensen die zich hebben aangemeld, geïnformeerd.

De Dorpscoöperatie

Jouke de Jong en Tinus Jeuring